Ödeme rehberinin bu makalesinde sanal POS hakkında merak ettiğiniz birçok içeriğe ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda sanal POS seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sanal POS Nedir?
E-ticaretin en büyük gereksinimlerinden birisi olan sanal POS, nakit ya da fiziksel kartla yapılan ödeme yönteminin dijitaldeki karşılığıdır. Banka kartı ya da kredi kartı üzerinden kolayca ödeme alabilmenize ya da ödeme yapabilmenize olanak sağlayan bir sistemdir. Kapıda ödeme ya da diğer ödeme seçeneklerinden ziyade sanal POS ile sipariş sürecini hızlandırabilir ve daha güvenli alışveriş yapabilirsiniz.
Sanal POS Nasıl Çalışır?
Fiziksel POS cihazlarının görevini dijital alışverişlerde sanal POS’lar karşılamaktadır. Sanal POS ile fiziksel POS’un pratikte tek farkı müşteri bilgilerinin sanal POS’ta internet vasıtası ile girilmesidir. Bu bağlamda sanal POS için süreç şu şekilde işlemektedir;
1-Müşteri öncelikli olarak yapmış olduğu alışverişte ödeme yöntemi olarak sanal POS’u seçer.
2-Ödeme için açılan sayfada müşteri kart bilgilerini ekrandaki gerekli yerlere girer.
3-Sanal POS, müşteri bilgilerini bankaya ya da ödeme kuruluşuna şifreleyerek iletir.
4-Banka veya ödeme kuruluşu bu bilgileri ve kontrol eder ve alışveriş yapılan kartta yeterli bakiyenin bulunması durumunda ödeme onaylanır.
5-Banka veya ödeme kuruluşu ödeme bilgisini sanal POS’a iletir.
6-Sanal POS ödeme sonucunu müşteriye ve satış yapılan sitenin kendisine bildirir.
Tüm bu süreç çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Hatta çerez veriler sayesinde kart bilgilerinin kaydedilmesi, ödeme işlemini tek bir tıkla bile gerçekleştirmeye imkan tanımaktadır. Böylelikle internet alışveriş süreci daha güvenli ve hızlı olabilmektedir.
E-ticaret Sitesinde Sanal POS’un Önemi
Sanal POS’un ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatmıştık. Devamında bu ödeme yönteminin faydalarından bahsedelim.
Sanal POS’un bir e-ticaret sitesine sağlayacağı en büyük fayda kesinlikle zaman faktörüdür. Fiziksel mağazaların aksine sanal POS ile 7/24 satış/alış yapabilmeniz mümkün. Müşterileriniz saat fark etmeksizin her an sipariş oluşturabilir ve bir satıcı iseniz güne satış ile başlayabilirsiniz. Aynı şekilde müşteriyseniz oturduğunuz yerden dilediğiniz saatte online ödeme yöntemi ile siparişinizi oluşturabilirsiniz.
Sanal POS güvenlik önlemleri ile birlikte çalışabilir. SSL sertifikası ile ya da 3D secure ödeme ile uyum içinde çalışabilir. Bu da müşterilerinizin ya da alışveriş yaptığınız sitenin güvenliliğini ön plana çıkartır. Bu sayede güvenli bir alışveriş ortamı yaratır.
E-ticaret sitesiniz varsa sanal POS sayesinde ödemelerinizi kontrol edebilmeniz ve yönetebilmeniz daha kolay hale gelir. İptaller, iadeler ve oluşabilecek bilumum sorun karşısında size çözüm üretir ve raporlama sağlar. Bu sayede gelir-gider kontrolünde sizin en büyük yardımcınız haline gelir.
Sanal POS Nasıl Alınır? Nasıl Entegre Edilir?
Satışa hazır ürün sahibi olarak ve yasal zorunlulukları yerine getirerek kolayca sanal POS sahibi olabilir, web sitenize entegre edebilirsiniz. Öncelikle bunun için satışa hazır bir ürün ya da hizmetinizin bulunması gerekmektedir. Sonrasında web sitenizde mesafeli satış sözleşmesi, gizlilik politikası ve iade sözleşmesi gibi sayfaların yer alması gerekmektedir. Bunlar internet ortamında satış yapabilmeniz için olmazsa olmaz yasal sorumluluklarınızdır. Bunların dışında satışın güvenli bir ortamda gerçekleşmesini mümkün kılacak SSL sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir. Tüm bu koşulları sağladığınız takdirde kolaylıkla bir sanal POS sahibi olabilir ve satışa başlayabilirsiniz.
Sanal POS başvurusu için, şirket türünüze göre bazı evraklar istenebilir. Bu evraklar şunlardır:
- Kurumsal şirketler için: Ortakların kimlik fotokopileri, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası, banka hesap bilgilerini teyit eden belge
- Şahıs şirketleri için: Kimlik fotokopisi, ortaklık sözleşmesi (varsa), imza beyannamesi, vergi levhası, banka hesap bilgilerini teyit eden belge
Ayrıca sanal POS entegrasyonu hakkında detaylı bilgi almak ya da hizmet almak isterseniz “https://posentegrator.com/” adresi üzerinden detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sanal POS Araştırması Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki bilgiler ışığında sanal POS hakkında kendiniz için en doğru ödeme firmanızı seçmelisiniz. Öncelikle bütçenizi ve e-ticaret sitenizin ihtiyaçlarını belirlemelisiniz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda kendiniz için en uygun pos sağlayıcısını seçebilirsiniz. İhtiyaçlarınızı belirlerken aşağıdaki maddelerin sizler için uygun olup olmadığını gözetebilirsiniz.
1- Komisyon oranları
2- Taksit seçenekleri
3- Entegrasyon altyapısı
4- Altyapı güvenliği
5- Teknik destek süreci
Bu maddeler pos sağlayıcınızı seçmenizdeki en önemli kriterler olarak düşünülebilir.